İşçi alacakları, çalışanın işverene karşı hak ettiği maddi talepleri ifade eder. İşçi alacakları, çalışma koşullarına, iş sözleşmesine ve ilgili mevzuata dayanır.
Haksız feshe bağlı olarak;
Feshe bağlı olmayan alacaklar;
İş Kanunu’nun 17’nci maddesinde “Bildirim süresine uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.” Denilmiştir. Ticari ve iş hayatının sürdürülebilir olması gerekliliği göz önüne alındığında gerek işçi tarafı gerekse işveren tarafının iş akdine duyulan güven karşılığında hak edeceği tazminat olarak tanımlanabilir. Taraflardan birinin iş akdini feshedeceğine dair bildirimde bulunmasıyla iş akdi o an son bulmayacaktır. İş akdinin o an son bulması için ise mevcut çalışma süresine göre 4587 S. Kanunda gösterilen ihbar sürelerine karşılık maddi tazminatı karşı tarafa ödemekle yükümlüdür. Bu tazminat türü işçinin hak ve alacağı olabildiği gibi, işverenin de hak ve alacağı olabilir.
İşçinin iş akdi kapsamında İş Kanunu’nun 63’üncü maddesine göre “Haftalık çalışma süresi 45 saattir.” Bu süre işçinin onayı alınmak şartıyla aşılabilecektir. Haftalık 45 saati aşan çalışmalar ise “FAZLA MESAİ” olarak hesap edilerek işçinin maaşına eklenecektir.
İş akdinin gereklerini ifa ederken gerek iş yerinde gerekse iş yerinden başka bir yerde ancak iş akdi yükümlülüğünü yerine getirmek için yolculuk yaptığı sırada, işverene atfedilebilecek kusurlu yahut ihmali davranış sebebiyle işçinin beden bütünlüğünde ve manevi bütünlüğünde doğan zararların işveren tarafından tazmin edilmesi tazminatıdır. Uğranılan zararlar cenaze giderleri (ölüm halinde), tedavi giderleri, geçici ve sürekli iş göremezlik tazminatı, destekten yoksun kalma tazminatı, kazanç kaybı, ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar talep edilebilir.
İşçinin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde tatil yapmayarak çalışması durumunda işverence işçiyi UBGT ücreti adı altında günlük kazancının 2(iki) katı oranında ücret ödemesi gerekmektedir. Ayrıca UBGT ücretinin talep edilmesi için iş akdinin son bulması gerekmeyip iş akdi devam ederken de talep edilebilecektir.
İş akdinin yükümlülüklerini yerine getiren işçinin, iş akdinin karşılığı olarak işverende alacağı olan maaşını alamaması halinde, dava yoluyla maaş alacağını tahsil edebilir. Ücret alacağında faiz başlangıcı, işverenin temerrüde düştüğü tarihtir. Ücret alacakların, mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.
İş Kanunu hükmü gereği, iş kanununa tabi olarak iş akdini en az bir yıl boyunca sürdüren –deneme süresi dahil- ve bir yılını dolduran işçi, yıllık ücretli izin hakkına sahip olur. Bu izin hakkından vazgeçilemez.
Yıllık izin haklarının kullanılmaması, izin hakkının yitirilmesine yol açmamaktadır. Kullanılmayan izin süreleri bir sonraki yıla devredilir ve iş akdi sona erdirilene kadar işveren tarafından kullandırılması gerekmektedir. Bu izinlerin kullandırılmaması halinde iş akdinin sona ermesi ile izin günlerine karşılık gelen maddi değer, alacak haline gelerek tazmin imkânı doğacaktır.
Talebinizi iletmek ve gereken adımları takip etmek için bir danışmandan yardım almak gerekir.
Uzman kadromuz ve danışmanlarımızla danışanlarımıza kaliteli ve güvenilir hizmet sunmak için çalışmaktayız.
Danışanlarımıza en hızlı ve şeffaf desteği sunmak için çalışmaktayız. Başvuru öncesi ve sonrası tüm süreç içerisinde danışanlarımızı bilgilendirmekteyiz.
Alanında uzman ve deneyimli kadromuzla danışanlarımıza en iyi hizmeti sunmaktayız.