Trafik kazalarının ardından araçlarını tamir ettiren sürücüler, ne kadar kusursuz onarımlar yapılsa da, TRAMER kayıtlarına hasarlı araç olarak geçecekleri gerçeğiyle yüzleşirler. Bu durum, aracın orijinal değerinden kaybetmesi olarak tanımlanabilir. Ancak doğru adımlarla, araç değer kaybını hesaplamak ve maddi kayıpları minimize etmek mümkündür.
“Otomobillerde değer kaybı nedir?” sorusu, kazaya karışan birçok sürücünün aklını kurcalar. Oto değer kaybı, kaza sonrası tamir edilen aracın ikinci el piyasa değerinde yaşanan düşüşü ifade eder. Ne kadar kusursuz bir şekilde tamir edilirse edilsin, aracın satış fiyatı kaza öncesi değerinden her zaman daha düşük olacaktır.
Birçok sürücü, aracını kaza sonrası tamir ettirdikten sonra satmayı tercih eder. Bu durum, araçların ikinci el satış fiyatlarında düşüş yaşandığını fark eden sürücülerin sayısının artmasına neden olmuştur. Kazaya karışan araç, onarıldıktan sonra yaşanan değer kaybı, hasarın derecesine bağlı olarak değişir. Değer kaybını tazmin eden taraf genellikle kazada tamamen kusurlu veya diğer sürücüye göre daha az kusurlu olan taraftır.
Kazadan sonra aracınızı orijinal parçalarla tamir etseniz bile, aracınız kusurlu olarak kaydedilecektir. Ancak kazada kusursuz olmanıza ve aracınızı kusursuz bir şekilde tamir ettirmenize rağmen, aracınızın değer kaybına uğraması sizi boyun eğmeye zorlamamalıdır. Kusursuz bir sürücü, kusurlu olan kişiden veya ruhsat sahibinden değer kaybını tazmin etmek için yasal yollarla talepte bulunabilir.
Her kaza sonrası araçta değer kaybı oluşmaz. Değer kaybının oluşması için aracın kazada kusursuz olması veya tam kusurlu olmaması gerekmektedir. Kusursuz olduğunuz durumda, değer kaybının tamamını alabilirsiniz; tam kusurlu değilseniz, değer kaybını kusur oranında alabilirsiniz.
Trafik poliçelerinde ödenen primlerin içerisinde oto değer kaybı teminatı bulunmaktadır. Bu teminat, kazada meydana gelen değer kaybını karşılar. Değer kaybı, sigorta şirketlerinden tahsil edilir.
Kaza sonrasında gerekli belgelerle birlikte (kaza tespit tutanağı, kesin ekspertiz raporu, ehliyet, ruhsat fotokopisi, hasar fotoğrafları ve talep dilekçesi) kusurlu aracın sigorta şirketine başvurulur. Başvurular, sigorta şirketlerinin e-posta adreslerine internet üzerinden veya iadeli taahhütlü posta yoluyla yapılabilir. Sigorta şirketi 15 gün içinde cevap vermez veya talebi reddederse, Sigorta Tahkim Komisyonu’nda dava açılır.
Tahkime bireysel başvuru mümkündür. Ancak yargılama sürecinde teknik konuların avukat aracılığıyla takip edilmesi, hak kayıplarının önlenmesinde önemlidir. Mağdurların avukat gibi görünen ancak bu alanda uzman olmayan kişilere dikkat etmeleri önemlidir.
Oto değer kaybı, kazanın ardından meydana gelen ek bir maddi kayıptır. Bu nedenle, değer kaybının hesaplanması ve tazmin edilmesi sürecinde doğru adımların atılması önemlidir. Bu konuda bize yazabilir ve bilgi alabilirsiniz.
Uzman kadromuz ve danışmanlarımızla danışanlarımıza kaliteli ve güvenilir hizmet sunmak için çalışmaktayız.
Danışanlarımıza en hızlı ve şeffaf desteği sunmak için çalışmaktayız. Başvuru öncesi ve sonrası tüm süreç içerisinde danışanlarımızı bilgilendirmekteyiz.
Alanında uzman ve deneyimli kadromuzla danışanlarımıza en iyi hizmeti sunmaktayız.