Sizi Arayalım!

    Sıkça Sorulan Sorular.

    Müşterilerin en çok hangi soruları sorduğunu sizler için cevapladık!

    Fil Filo, alanında uzman ekibi ile her an karşılaşabileceğiniz Maddi Hasarlı veya Cismani Zararlı Trafik Kazaları ile İş Kazalarından kaynaklı zararlarınızın tazmini konusunda hizmet sunan sektörde öncü bir kuruluştur. Tecrübesi ve bilgi birikimi ile meydana gelen kaza neticesinde kaybettiğiniz değerlerin eski hale getirilmesinde teknik bilgi ve hukuki prosedüre uygun hareket edilerek en sağlıklı sonuçlara ulaşılmaktadır.

    Fil Filo, Sunduğu hizmetin temeline ahlaki değerleri, hakkaniyeti ve tecrübeyi koyarak 10 yıla yakın bir süredir bu alanda hizmet vermektedir. Fil Filo’dan hizmet almaya başladığınız andan itibaren disiplinli bir çalışma ekibini gözlemleyecek, ahlaki ve etik değerleri üstün tutarak sizin için tüm imkânlarını seferber etmiş bir ekip ile sürecin takip edildiğini göreceksiniz. Hafta içi 09.00-18.00 arasında Çağrı Merkezimiz aracılığıyla ulaşabileceğiniz Müşteri Danışma Ekibimiz, Dosya Durum Sorgulama Ekibimiz ve Hukuki Destek Ekibimiz ile sürecin içinde olacak, her adımdan haberdar olup aldığınız hizmetin memnuniyetini yaşayacaksınız.

    Güven, zor kazanılır kolay kaybedilir. Fil Filo vermiş olduğu hizmet kalitesi ve özverili çalışması ile bu sözün tam aksine güveninizi kolayca kazanır ve kaybetmenize sebep olacak herhangi bir eylemde bulunmaz. Yıllar içerisinde kendisini ve çalışma alanlarını büyüten Fil Filo, bu başarısını karşılıklı güven ilişkisi ve disiplinli ekibi ile elde etmiş bir kuruluştur.

    Sunulan hizmetin tüm süreçlerine dâhil olabilir, bilgi almak için dilediğiniz zaman bizleri arayabilirsiniz. Şeffaf, hızlı ve etkin bir süreç yürüten ekibimiz ile Fil Filo’yu tercih etmenizin ne kadar doğru bir karar olduğundan şüphe duymayacaksınız.

    Alanında uzman kadromuz ve tecrübeli iş ortaklarımız ile birlikte Sigorta sektöründeki en güncel gelişmeleri yakından takip ederek sonuç odaklı çalışmaktadır.

    Danışanlarımızla irtibata geçilmesinin ardından evrak toplama ve başvuru sürecini gerçekleştirmemiz için ilk olarak danışanın vekalet vermesi akabinde eksik evraklar temin edilmesi ile eksper raporu alınmaktadır. Alınan eksper raporu doğrultusunda danışanın potansiyel tazminat alacağına istinaden sigorta şirketinden talepte bulunulmaktadır. Talebimizin karşılanamaması halinde teknik süreç ve prosedürler işleme konmaktadır.

    Alanında uzman ve geniş kadrosuyla danışanlarımıza en kaliteli, güvenilir ve kesintisiz hizmeti vermek için çalışan firmamız, hizmet ortaklarıyla da her bir danışanının ihtiyaç ve sorununa özel olarak gerekli süreci başlatır, yürütür ve en hızlı şekilde sonuçlandırır.

    Bizi Tanıyın.

    Biz kimiz sorusuna cevaplarımız!

    Fil Hasar Çözüm Merkezi’nin tarihçesinde şahıs ve/veya firmaların hasar ve sonrası karşılaştığı sorunların çözümü amacıyla sektöre yenilik getirmek amacı vardır. Fil Hasar Çözüm Merkezi, Hasar Sonrası Süreç Danışmanlığı sektöründe 10 yıla yakın tecrübeye sahip bir grup tarafından kurulmuştur…

    Biz, Filo ve Sigorta pazarındaki potansiyel büyük oyuncuların hızlı ve etkin hasar sonrası süreçleri istediklerinin bilincindeyiz. Bu nedenle, deneyimli kadromuzla, sektörde lider olan teknoloji ve iş süreç hizmetlerini temel alıp, finansal çözümleri sağlamaya odaklanarak Fil Hasar Çözüm Merkezini kurmaya karar verdik.

    Fil Hasar Çözüm Merkezi’nin tarihçesinde şahıs ve/veya firmaların hasar ve sonrası karşılaştığı sorunların çözümü amacıyla sektöre yenilik getirmek amacı vardır. Fil Hasar Çözüm Merkezi, Hasar Sonrası Süreç Danışmanlığı sektöründe 10 yıla yakın tecrübeye sahip bir grup tarafından kurulmuştur…

    Biz, Filo ve Sigorta pazarındaki potansiyel büyük oyuncuların hızlı ve etkin hasar sonrası süreçleri istediklerinin bilincindeyiz. Bu nedenle, deneyimli kadromuzla, sektörde lider olan teknoloji ve iş süreç hizmetlerini temel alıp, finansal çözümleri sağlamaya odaklanarak Fil Hasar Çözüm Merkezini kurmaya karar verdik.

    Araç Değer Kaybı Asistanı Nedir?

    İŞTEN ÇIKARILMA
    Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir.

    İşçi ile işveren arasındaki iş akdi çeşitli sebeplerle sona erebilir. İşçinin ölümü, tarafların anlaşması (ikale sözleşmesi) ve belirli sürenin dolması iş sözleşmesini sona erdiren genel nedenlerdir. İş sözleşmesi taraflardan birinin tek taraflı feshi ile de sona erebilir. Bu halde işveren tarafından iş akdi feshedildiğinde yani işçi işten çıkarıldığında işçinin bir takım hakları doğar. Bu haklara kıdem ve ihbar tazminatı, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti vb. örnek olarak gösterilebilir.

    .
    • Bildirimli fesih: Belirsiz süreli ve sürekli iş sözleşmelerinde belli bir süre geçtikten sonra sözleşmeyi sona erdiren irade beyanıdır. Bildirimli fesihte sözleşmeyi sona erdirmek isteyen tarafın sözleşmeyi sonlandıracağını önceden bildirmesi gerekir. Bildirim sürelerine uymayan taraf karşı tarafa ihbar tazminatı öder. İş sözleşmesi:
    • Altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin karşı tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,
    • Altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin karşı tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
    • Bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin karşı tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
    • Üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirimin karşı tarafa yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra sona erer.

    • Bildirimsiz fesih: Taraflardan birinin haklı sebebe dayanarak iş sözleşmesini derhal sona erdirmesidir.


    İBRANAME
    İş sözleşmesi sona erdiğinde işverenler işçilerin ileride kendilerine karşı dava açmasının önüne geçmek için işçiden, kanundan ve sözleşmeden kaynaklı tüm haklarını aldıklarını ifade eden bir belge alırlar. Bu belgeye ibraname denir. Uygulamada çok sık kullanılan ibranamenin hukuki sonuçları Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir. İbranamenin geçerlilik şartları:
    • Yazılı ibra sözleşmesi,
    • İbra tarihi itibarıyla sözleşmenin sona ermesinden başlayarak en az bir aylık sürenin geçmiş bulunması,
    • İbra konusu alacağın türünün ve miktarının açıkça belirtilmesi ve
    • Ödemenin hak tutarına nazaran noksansız ve banka aracılığıyla yapılması gerekir.
    Bu unsurları taşımayan ibra sözleşmeleri veya ibraname kesin olarak hükümsüzdür.
    İbraname gerçeği yansıtmıyorsa işçi ibranameye imza atmış olsa bile dava açarak ödenmeyen haklarını talep edebilir.
    İŞE İADE DAVASI
    İş sözleşmesi işveren tarafından feshedildiğinde işçi feshin geçerli bir nedene dayanmadığını düşünüyorsa işe iade davası açabilir. Bu davada feshin geçerli nedene dayanıp dayanmadığı tespit edilir. İşçinin işe iade davası açabilmesi önce zorunlu arabuluculuğa başvurması ve arabuluculukta anlaşma sağlanamamış olması gerekmektedir.
    İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle, İş Mahkemeleri Kanunu hükümleri uyarınca arabulucuya başvurmak zorundadır. Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması halinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde işe iade davası açılabilir. İşe iade davasının şartları:
    • İş Kanunu kapsamında çalışıyor olmak,
    • Belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışıyor olmak,
    • İş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmesi,
    • İşçinin işyerinde en az altı aylık kıdeminin olması,
    • İş yerinde en az otuz işçinin çalışıyor olması,
    • Feshin geçerli bir sebebe dayanmaması,
    • Yazılı fesih bildirimi ve
    • İşçinin işveren vekili olmaması gerekmektedir.
    Feshin geçerli bir nedene dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir.
    Arabuluculukta anlaşma sağlanırsa işçi işe iade davası açamaz.
    Dava sonunda işe iade kararı verilmesi halinde işçinin işe başlamak için karardan itibaren on gün içinde işverene başvurması gerekmektedir. İşveren başvurudan itibaren bir ay içinde işçiyi işe başlatabilir ya da başlatmaz. İşveren işçiyi aynı şartlar altında işe başlatacaksa resmi bir çağrı yapar. Eğer işveren işçiyi işe başlatmazsa, işçi işe başlatmama tazminatına ve boşta geçen süre ücretine hak kazanır. İşe başlatmama tazminatı en az dört en çok sekiz aylık ücrete; boşta geçen süre ücreti ise en çok dört aylık ücrete karşılık gelir.


    KIDEM TAZMİNATI
    Kıdem tazminatı işçinin en önemli haklarındandır. İşçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için;
    • İş Kanunu kapsamında çalışması,
    • İş sözleşmesinin belirli sebeplerle sona ermesi ve
    • İşçinin iş yerinde en az bir yıllık kıdeminin (aynı işverene bağlı olarak çalışma) olması gerekmektedir.
    İşçiye kıdem tazminatına hak kazandıran haller:
    • İşçinin ölümü,
    • İşçinin muvazzaf askerliği (vatani görev olarak zorunlu askerlik),
    • Kadın işçinin evlendiği için evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde iş sözleşmesinin feshi,
    • Yaşlılık, emeklilik ve malullük aylığı almak amacıyla iş sözleşmesinin feshedilmesi,
    • İşçinin haklı nedenle feshi,
    • İşveren tarafından yapılan haklı nedenle fesih dışındaki fesihler.
    İşçinin kıdem tazminatı kazanamayacağı haller:
    • İşçinin bildirimli fesih ile iş sözleşmesini sona erdirmesi (işçinin usulsüz feshi),
    • İşverenin, işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan davranışları ile iş sözleşmesini feshetmesi (KOD 29),
    • Belirli süreli iş sözleşmesinin sürenin dolması ile kendiliğinden sona ermesi.
    Kıdem tazminatı işçinin giydirilmiş brüt ücreti üzerinden hesaplanır ve her yıl için bir aylık giydirilmiş brüt ücret ödenir. Kıdem tazminatında tavan uygulaması vardır. Kıdem tazminatının bir yıllık tutarı en yüksek devlet memurunun alabileceği emekli ikramiyesine esas aylık tutarı geçemez.
    KIDEM TAZMİNATI=GÜNLÜK GİYDİRİLMİŞ BRÜT ÜCRET x 30 x ÇALIŞMA SÜRESİ (yıl olarak)
    Kıdem tazminatı beş yıllık zamanaşımına tabidir.


    İHBAR TAZMİNATI
    İş sözleşmesini feshedecek tarafın, işçinin çalışma süresine göre kanunda belirtilen sürelerde ihbarda bulunması gerekir. Yani sözleşmeyi feshedecek taraf fesih tarihinden belirli bir süre önce fesih iradesini karşı tarafa bildirmelidir. İhbar sürelerine uyulmadan yapılan haksız fesihlerde o sürelere karşılık olarak ihbar tazminatı ödenir. İhbar tazminatını bildirim sürelerine uymayan işçi ya da işveren öder. Bildirim süreleri:
    • Altı aydan az kıdemi olan işçi için iki hafta,
    • Altı aydan bir buçuk yıla kadar kıdemi olan işçi için dört hafta,
    • Bir buçuk yıldan üç yıla kadar kıdemi olan işçi için altı hafta ve
    • Üç yıldan fazla kıdemi olan işçi için sekiz haftadır.
    İhbar tazminatı da kıdem tazminatı gibi giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanır.
    İHBAR TAZMİNATI = GÜNLÜK GİYDİRİLMİŞ BRÜT ÜCRET x İHBAR SÜRESİ (gün olarak)
    İhbar tazminatı beş yıllık zamanaşımına tabidir.


    KÖTÜNİYET TAZMİNATI
    İş sözleşmesi işveren tarafından kötüniyetli olarak feshedilen işçi kötüniyet tazminatı almaya hak kazanır. Kötüniyet tazminatı bildirim sürelerinin üç katı kadardır. Yani işveren işçiye ihbar tazminatının üç katı kadar kötüniyet tazminatı öder. Kötüniyet tazminatı ihbar tazminatından bağımsız, ayrı bir haktır. Kötüniyet tazminatını işçi işverenden talep edebilir; işveren işçiden isteyemez.


    İŞ ARAMA İZNİ
    İş sözleşmesi işveren tarafından bildirimle feshedildiğinde, bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için ücret kesintisi yapmadan iş arama izni vermek zorundadır. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden önceki günlere denk getirmek ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.
    İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir.
    İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ek olarak, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder.


    FAZLA ÇALIŞMA VE FAZLA SÜRELERLE ÇALIŞMA ÜCRETİ HAKKI
    • Haftalık yasal çalışma süresi kırk beş saat; günlük azami çalışma süresi ise on bir saattir. Ancak yeraltında, maden işlerinde çalışanların günlük çalışma süresi yedi buçuk saat; haftalık çalışma süresi ise otuz yedi buçuk saattir.
    • Kanundaki koşullar çerçevesinde, haftalık kırk beş saati aşan çalışmalara fazla çalışma denir.
    • Gece çalışmalarında günlük çalışma süresi yedi buçuk saati aşamaz, haftalık kırk beş saati geçmese bile günlük yedi buçuk saati aşan çalışmalar fazla çalışmadır.
    • Fazla sürelerle çalışma, haftalık çalışma süresinin sözleşme ile kırk beş saatin altında belirlendiği durumlarda haftalık çalışma süresini aşan ve kırk beş saate yapılan çalışmalardır.
    • Fazla çalışma halinde ödenecek ücret her bir saat için, normalde ödenen bir saatlik ücretin yüzde elli fazlasıdır.
    • Fazla sürelerle çalışma halinde ödenecek ücret her bir saat için, normalde ödenen bir saatlik ücretin yüzde yirmi beş fazlasıdır.
    • İş sözleşmesi devam ettiği sürece fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma ücretlerini alamayan işçi sözleşme feshedildikten bu haklarını işverenden talep edebilir.
    • Fazla çalışma ücret hakkı beş yıllık zamanaşımına tabidir.


    YILLIK İZİN ÜCRETİ HAKKI
    İşçi çalıştığı sürelerde yıllık izinlerinin tamamını ya da bir kısmını kullanmamış olabilir. Yıllık izin süresinde çalışan işçi kullanmadığı yıllık izinlerin karşılığı olarak ücrete hak kazanır. İşçinin yıllık izne hak kazanabilmesi için en az bir yıllık kıdeminin olması gerekmektedir. Yıllık izin ücret alacağı fesih tarihindeki ücret üzerinden hesaplanır. İşveren işçiye yıllık iznini kullandırdığını ya da ücretini ödediğini yazılı belgeyle ispat etmek zorundadır.
    Yıllık izin süreleri:
    • Bir yıldan beş yıla (beş yıl dahil) kadar kıdemi olan işçiler 14 gün,
    • Beş yıldan fazla on beş yıldan az kıdemi olan işçiler 20 gün,
    • On beş yıl ve üzeri kıdemi olan işçiler 26 gün yıllık izne hak kazanırlar.
    On sekiz yaşın altındaki ve elli yaşın üstündeki işçilerin yıllık izin süresi yirmi günden az olamaz.
    ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL ÜCRETİ HAKKI
    Ulusal bayram ve genel tatil günleri:
    • 1 Ocak,
    • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı,
    • 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü (işçi bayramı),
    • 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı,
    • 15 Temmuz,
    • 30 Ağustos Zafer Bayramı,
    • 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve
    • Dini bayramlar.
    Sözleşmede aksine hüküm olmadığı takdirde işçi, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmak zorunda değildir. Bu günlerde çalışan işçi kaç saat çalıştığına bakılmaksızın bir günlük ücret alacağına hak kazanır. Bu hakkını alamayan işçi iş sözleşmesi sona erdikten sonra işverenden talep edebilir.
    Ulusal bayram ve genel tatil ücret hakkı beş yıllık zamanaşımına tabidir.


    HAFTA TATİLİ ÜCRETİ HAKKI
    İşçiye belirlenen iş günlerinde çalışmış olması koşuluyla yedi günlük zaman dilimi içinde hafta tatili olarak adlandırılan en az bir gün (kesintisiz yirmi dört saat) dinlenme verilir.
    Hafta tatilinde işçi çalışmasa bile bir günlük ücrete hak kazanır. Eğer işçi hafta tatilinde çalışmışsa bir günlük ücrete ek olarak günlük ücretin yüzde elli fazlasını da hak eder; yani hafta tatilinde çalışan işçi iki buçuk günlük ücrete hak kazanır.


    ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ HAKKI (AGİ)
    Asgari geçim indirimi işçilere uygulanan bir vergi indirimidir. 2007 yılından beri işçiye işveren tarafından devlet adına ödenen bir paradır ve işverenin gelir vergisinden düşülür. Bu gelir vergisi indiriminin tutarı; işçinin medeni durumuna, evliyse eşinin çalışıp çalışmamasına ve varsa çocuk sayısına göre değişiklik gösterir. Asgari geçim indiriminin her ay ücretle beraber nakden ödenmesi gerekmektedir; ödenmediği taktirde işçi bu alacağını kıdem tazminatı ve diğer işçi hakları ile birlikte işverenden talep edebilir.


    AYRIMCILIK TAZMİNATI
    İşveren işçilerine eşit davranmakla yükümlüdür. İşveren bu yükümlülüğünü ihlal ederse işçi dört aylık ücreti tutarında ayrımcılık tazminatı talep edebilir.


    İŞ KANUNU MADDE 5
    Eşit davranma ilkesi
    (Ek: 6/2/2014-6518/57 md.) İş ilişkisinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yapılamaz.
    İşveren, esaslı sebepler olmadıkça tam süreli çalışan işçi karşısında kısmî süreli çalışan işçiye, belirsiz süreli çalışan işçi karşısında belirli süreli çalışan işçiye farklı işlem yapamaz.
    İşveren, biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça, bir işçiye, iş sözleşmesinin yapılmasında, şartlarının oluşturulmasında, uygulanmasında ve sona ermesinde, cinsiyet veya gebelik nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamaz.
    Aynı veya eşit değerde bir iş için cinsiyet nedeniyle daha düşük ücret kararlaştırılamaz.
    İşçinin cinsiyeti nedeniyle özel koruyucu hükümlerin uygulanması, daha düşük bir ücretin uygulanmasını haklı kılmaz.
    İş ilişkisinde veya sona ermesinde yukarıdaki fıkra hükümlerine aykırı davranıldığında işçi, dört aya kadar ücreti tutarındaki uygun bir tazminattan başka yoksun bırakıldığı haklarını da talep edebilir. 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 31 inci maddesi hükümleri saklıdır.
    20 nci madde hükümleri saklı kalmak üzere işverenin yukarıdaki fıkra hükümlerine aykırı davrandığını işçi ispat etmekle yükümlüdür. Ancak, işçi bir ihlalin varlığı ihtimalini güçlü bir biçimde gösteren bir durumu ortaya koyduğunda, işveren böyle bir ihlalin mevcut olmadığını ispat etmekle yükümlü olur.


    SENDİKAL TAZMİNAT
    İşçi sendikaya üye olma hakkına sahiptir. İşçinin bu hakkı Anayasa ve kanunlarla güvence altına alınmıştır. İşveren işçisine sendikal nedenlerle ayrımcılık yapar veya onu işten çıkarırsa işçi diğer haklarının yanında sendikal tazminata da hak kazanır. İşçinin sendikal tazminat talep edebilmesi için bir sendikaya üye olması şart değildir; işverenin sendikal nedenle ayrımcılık yapması yeterlidir.


    MANEVİ TAZMİNAT
    İşveren ya da diğer çalışanlar tarafından mobbing kapsamındaki davranışlara maruz kalan işçi, bu davranışlar nedeni ile uğradığı zararların giderilmesi için işverenden manevi tazminat talep edebilir.


    İŞSİZLİK ÖDENEĞİ
    İşten çıkarılan işçi işsizlik ödeneği hakkına sahiptir ancak bunun için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. İşsizlik ödeneğinin şartları:
    • İşçinin kendi rızası ve isteği dışında işten çıkarılması,
    • İşçinin işten çıkarıldığı iş yerinde en az yüz yirmi gün kıdeminin olması,
    • İş sözleşmesinin sona erdiği tarihten önceki üç yıl boyunca işçi adına en az altı yüz günlük işsizlik sigortası primi ödenmiş olması,
    • İş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren otuz gün içinde işçinin talepte bulunması gerekmektedir.

    Bedensel Hasar Canlı Destek